Szőlőbirtok

Szőlőbirtok és gazdálkodás


A Fekete család az 1960-as évek eleje óta foglalkozik szőlőműveléssel. Mostanra a szekszárdi Iván-völgyben található pince körzetében megvásárolt területekkel együtt 10 hektárra nőtt a család területe. Az Iván-völgyben, a Kerék-hegyen, a Decsi-hegyen és a Nagy Mihály-völgyben található szőlőterületeink rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek. Vörös- és fehérbort adó szőlőterületeink aránya 95-5%. Legtöbb szőlőnk a már évszázadok óta híres szekszárdi borvidék egyik kiemelkedő termőhelyén, Iván-völgyben terem. A kedvező talajösszetétel és a jó fekvés kiváló minőségű szőlő termesztését teszi lehetővé. A szőlő pedig a bor lelke.


A gazdálkodás során a pincészethez tartozó területek ökoszisztémájának és biodiverzitásának megőrzése kiemelt szempont. Emellett fontos, hogy a lehető legkisebb mértékű legyen a vegyszermaradék-tartalom az érett szőlőben. A hangsúly a megelőzésen van: az a tapasztalat, hogy ha sikerül elérni, hogy a szőlő a fejlődésének kezdeti szakaszában erős és egészséges maradjon, akkor később, a virágzás időszakában lecsökken a fertőződés veszélye. A birtokon a gyomirtást lehetőleg kapálással végezzük, az érett szőlőt kézzel szüreteljük.

A szőlőművelésnél a biológiai növényvédelem módszereit részesítjük előnyben. A szőlőbirtokon hosszú évek óta több madáretető is található. Az itt telelő madarakat etetéssel tartjuk a területen. Jól megfigyelhető volt, hogy néhány év alatt visszaállt a birtokon a madarak és rovarok természetes egyensúlya. Ezért már hosszú évek óta nem használunk rovarölő szert és nincs rovarkár. A szüret előtti időszakban pedig már egyáltalán nem permetezünk, vagy ha ez mégis szükséges, akkor kizárólag ártalmatlan szerekkel. A szermaradványok egyébként az erjedést is megzavarják.
 

 

Ajánlatkérés

Egyedi igények

Szolgáltatások

Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

Online borrendelés

Ajándékutalvány igénylés

 

Kapcsolat

Lépjen kapcsolatba velünk!

36309295732


 

Tárhely: RgStúdió